Caminant pels que ja ho fan a quilòmetres d’aquí

Olaya Marín

El 25 de març un aldarull de gent feia cua davant unes taules plenes de papers. El pati de l’Escola Maristes La Immaculada estava tan ple com a les hores del pati, però la diferencia va ser que només eren les 9 del matí d’un dissabte. Mares i pares esperaven amb paciència, mentre els fills no paraven de saltar i d’anar d’un lloc cap a un altre amb la il·lusió del matí que els esperava per davant.

Més de 300 persones van ser apuntades a una llista interminable i se’ls va entregar el material: ja estaven llestos per començar la marxa popular a favor de l’acollida de refugiats. Tots lluïen una samarreta taronja on es podia llegir en gran “Desplaça’t”, un lema que reivindicava les ganes d’acollir a tots els refugiats sirians que porten intentant fugir d’una guerra des de fa més de sis anys. Aquests, ho feien a través de rutes perilloses on segueixen posant en risc la seva vida per intentar trobar una oportunitat a Europa i, quan arriben, es veuen obligats a romandre en extensos camps de refugi amb poques oportunitats de poder continuar el seu camí.

Però mentrestant, a Barcelona, els participants es van posar a l’esquena una motxilla blanca amb el mateix lema que la samarreta taronja i es van col·locar sota l’arc inflable negre que indicava el punt de sortida de la marxa popular. Nens, avis, pares i fins i tot nens amb carros, van iniciar el camí amb les ganes d’intentar ajudar i aconseguir que, tots els diners destinats en la compra de les samarretes i materials, es veiessin reflectits en les activitats que duien a terme les entitats que ajuden als refugiats com ara Proactiva Open Arms, SED i Fratelli.

La multitud avançava pel Passeig Sant Joan amb la música del grup de percussió que els acompanyava, un grup de 6 joves amb tambors i ganes de xivarri, als quals, se’ls unia tots els joves amb els xiulets; tot perquè Barcelona s’assabentés que l’escola volia els refugiats a Barcelona d’una vegada per totes.

DSC02264
Participants de la Marxa Solidària / Fotografía: Olaya Marín

A l’arribar a l’Arc de Triomf, després de més de mitja hora baixant pel Passeig, es van trobar un grup d’estudiants de l’escola amb uns papers que mostraven a través de paraules tot el que havien de patir els refugiats a les rutes per fugir del seu país; va ser una representació per conscienciar a tots aquells turistes, ciutadans i famílies que es trobaven a l’emblemàtic Arc de Triomf de la importància d’acollir.

Després, van rodejar el Parc de la Ciutadella per tal d’anar més de pressa i així arribar a la Platja de la Barceloneta. Quan van arribar, els va rebre el mar, una brisa primaveral i la resta de voluntaris de l’escola amb suc de tots els sabors per reposar les forces perdudes durant el matí. A més, entre tanta multitud, es podia observar una petita representació feta pels mateixos voluntaris: una barcassa vermella en mig de la sorra, amb una tela blava a sota i trossos de peces taronges, que representaven totes les vides perdudes a l’intentar creuar el Mediterrani, ja que han mort aquest any un total de 655 persones i l’any 2016 unes 5.908.

A la tornada, a quasi tots els participants els hi sobrava la jaqueta perquè el sol arribava al migdia i era més fort que durant tot el matí. Els nens ja no anaven amb la mateixa energia que durant la primera part i alguns s’agafaven fort a l’esquena dels pares. Altres, no resistien a deixar de camí i alguns pares seguien animant a la resta, igual que portava fent la batucada des del principi de la marxa.

La marxa va finalitzar a l’escola, i allà, els voluntaris tenien preparat una gran botifarrada amb tot tipus de begudes, pa, patates i entrepans per a tots. Aprofitant l’ambient festiu de la tornada dels participants, es va aprofitar per llegir el manifest de la marxa solidària, on es reivindicava que tots els refugiats poguessin venir a Europa a través de vies segures i que se’ls havia d’oferir un asil, ja que estan fugint d’una guerra.

La jornada va acabar amb la intervenció d’un representant de Proactiva Open Arms, ja que era la principal entitat que rebria els fons recaptats de l’activitat per tal de poder augmentar les ajudes a alta mar i disposar de més material i personal per salvar més vides. Per finalitzar el matí, van actuar dos grups de ball i cant d’alumnes de l’escola per tal d’agrair la participació a totes les famílies i a animar a tornar a repetir-ho un any més.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s